Kokonaisvaltaista hammashoitoa tarjoava Viron Nordic Hammasklinikka Rotermanni +372 623 2359

Hyvinvoivan suun perustana on hyvä suuhygienia

Hyvinvoivan suun perustana on hyvä suuhygienia

Hyvinvoivan suun perustana on hyvä suuhygienia

Muutaman vuoden takainen Tarton Yliopiston ja Terveyden Kehittämiskeskuksen(Tervise Arengu Instituut) tekemä tutkimus osoitti, että kaksi kertaa tai useammin päivässä hampaitansa pesee 2/3 naisista ja 1/3 miehistä, 15% miehistä tunnusti pesevänsä hampaitansa kerran päivässä tai harvemmin, naisilla vastaava luku oli häviävän pieni—näin ollen väestöön tulee levittää ymmärrystä siitä, että hampaiden terveyteen pitää ennen kaikkea itse kiinnittää huomiota.

On hyvä muistaa, että huono suuhygienia aiheuttaa monia vaivoja — niin hampaat, niitä ympäröivät kovat ja pehmeät kudokset kuin myös ihmisen yleisterveyskin kärsii. Terve hammas ei tarkoita ainoastaan poraamatonta ja täyttämätöntä, kansankielellä paikkaamatonta, hammasta, vaan myös sitä ympäröivien pehmeiden ja kovien kudosten on oltava terveet. Jos hammasta ympäröivässä ikenessä tai luussa on tulehdus, voivat hampaat sen seurauksena alkaa liikkua. Jos tällaiset sairauden oireet jäävät huomaamatta eikä lääkärin vastaanotolle hankkiuduta ajoissa, voi tulevaisuus koitua hampaattomana.

Nordic medicinessä, joka on yksi Tallinnan johtavista hammasklinikoista, me emme ainoastaan arvosta suun terveyttä vaan meistä jokainen konkreettisesti myös antaa oman panoksensa sille. Lääkärimme ovat mukana monissa kansainvälisissä tutkimuksissa, joiden avulla on arvioitu erilaisten suuhygienianhoitovälineiden vaikutusta suunterveyteen. Panostaessamme näin omalta osaltamme alan tutkimukseen ja kehittämällä kansainvälistä yhteistyötämme, kykenemme suoraan edistämään myös tehokkaiden suuhygienianhoitovälineiden kehittämistä ja tuotantoa.

On ilo huomata, kuinka yhä useampi ihminen on alkanut kiinnittää huomiota suun terveyteen — terveitä hampaita arvostetaan yhä enemmän. Säännölliset, ongelmien ennaltaehkäisyyn tähtäävät, hammaslääkärikäynnit ovat lisääntyneet verrattuna sairauksien jälkikäteiseen hoitoon. Kuitenkaan yleiseen, jokaisen suun terveyden kehuskeluun ei ole aihetta. On ymmärrettävää, ettei jokaisella ole mahdollisuutta hampaiden lääkinnälliseen hoitoon, mutta eteen tulee usein myös tilanteita, jolloin asiakkaan suuhun katsoessa voi huomata, että suuhygieniatottumukset ovat joko väärät tai vaillinaiset.

Mitä hyötyä hyvästä suuhygieniasta on?


Seuraavat ohjeet tulisi muistaa kun tavoitteena on hyvä suuhygienia: hampaat täytyy pestä vähintään kahdesti päivässä — aamuin illoin. Harjauksen keston pituuteen oikea vastaus on, että juuri niin kauan, kunnes kaikki hampaat ovat hyvin puhdistetut. Keskimäärin kaikkien hampaiden huolellinen puhdistus vie yhteensä aikaa noin 2-3 minuuttia. Omille asiakkailleni olen suositellut tekniikkaa, jossa puhdistus aloitetaan yläleuan hampaiden ulkopinnoilta ja edetään kohti kitalaen puoleisia pintoja. Sama toistetaan myös alaleuan hampaille. Näin voidaan minimoida riski, että jotkin hampaista jäisivät vahingossa puhdistamatta. Hammasharjaa tulisi koko pesun ajan pitää noin 45 asteen kulmassa, jotta harjakset puhdistaisivat myös hampaan ja ikenen välistä.

Tulisiko hammasharjan olla „soft“, „medium“ vai „hard”?


Hampaiden harjaamiseen viisain valinta on „soft"- merkitty hammasharja, sillä se vahingoittaa hammaskiillettä vähemmän kuin vahvempiharjaksiset. Jatkuva vahvemmilla harjaksilla harjaaminen voi johtaa hammaskaulan paljastumiseen ja kulumiseen, jonka seurauksena hampaita voi alkaa vihloa happamia ruokia nautittaessa tai lämpötilan vaihteluiden seurauksena. Jokaisella tulisi olla oma, henkilökohtainen hammasharja, muttei ole merkittävää onko se sähköinen vai ei. On painotettava, että hammasharjan laadusta merkittävämpiä ovat oikeat hygieniatottumukset sekä tekniikka. Tärkeintä on saada hampaat puhtaiksi pesun aikana. Koska hammasharjan harjaksiin kerääntyy bakteereja yhtälailla kuin hampaisiinkin, on erittäin tärkeää vaihtaa hammasharjaa 2-3 kuukauden välein. Myös apuvälineitä tulee käyttää puhdistuksessa — hampaista riippuen joko hammasväliharjaa, -lankaa tai -tikkuja.

Suuontelon terveyden näkökulmasta oikea suuhygienia on erittäin tärkeää ja sitä on hyvä tehostaa yhdistämällä harjaukseen myös hammaslangan ja suunhuuhteluaineiden käyttö. Hammaslääkäri antaa yksilökohtaisia hygienianeuvoja. Säännöllinen hammaslääkärissä käynti on välttämätöntä, jotta saisit ajankohtaista tietoa suuontelon tilasta ja lääkäri voisi antaa tilanteen mukaisia ohjeita.

Dr. Kristo Ivanov
Nordic Hammasklinikoiden ylilääkäri

Tarton Yliopistollisen Sairaalan hammaslääketieteiden klinikka
lääkäri – yliopistonlehtori, hammashoidon osaamisalueella
Tallinnan Terveydenhuollon Ammattikorkeakoulu, lehtori


« Blogi

Ajanvaraus


Kela

Ystävämme